0

Vad är konst?

Posted by Jannika on 20 april 2012 in Alla inlägg, Skapande |

På middag hos Stooor Konstnär. Bordssamtal om konstnären som bakat en svart kvinnotårta att skära i, om Muhammed-teckningarna, och om konststudenten som för några år sedan filmade vandaliserandet av en tunnelbanevagn och presenterade det som ett konstverk. Den Stooore Konstnären förklarar:
- Det är bara bra om folk blir upprörda. Det som folk blir upprörda av, det är det du ska satsa på, det är det som är konst.
???
- Om folk blir arga och upprörda, då är de berörda, och då är det konst. Om någon påstår att det inte är konst, då kan man alltid fråga: Vad är konst?

Ja men ja, vilken strålande idé! Det kan jag hålla med om! Det kan man alltid fråga: Vad är konst?

Konst, säger du, det är när någon blir upprörd. Ja! Vad enkelt allting blir! Konst, det är t.ex. om jag reser mig upp här från middagsbordet och börjar slå sönder dina saker? Eller för all del, kletar hundbajs i ett intrikat möster på ditt hallbord? Då blir du arg och upprörd, och då är det konst! Det förstår du väl? Eller, du kanske inte förstår dig på konst riktigt?

Betala själv? OK, inga problem. Jag lägger ett kuvert med några tusenlappar här på bordet bredvid hundbajset. Simsalabim, tvättäkta konst!

Egendomsrätt. Ja, det där är knepigt. Du förstår, jag ägde den där tunnelbanevagnen. Jag är en av dom som finansierade den genom våra skatter. En av dom som är stolt, glad och tacksam över att kunna sitta i den där vagnen som tar mig till mitt jobb varje morgon.
Precis, den går att sanera. Precis som ditt hallbord.

Nej men är du bög! Så trevligt! Då kan vi ju skapa stor konst direkt här till desserten! En enkel tårta bara, och varsågod och skär (du kan få välja själv vilken bit du ska ta). Tycker du inte om det? Du ser, konst på högsta nivå!

* * *

Nä. Du gör det för enkelt för dig. Bara för att ett svar på en fråga är enkelt så betyder det ju inte att det är ett bra svar. Det där du säger är lätt som en plätt. Det kräver ingenting av dig, mer än modet att förstöra och förpesta för andra människor. Hur svårt är det på en skala? Hur nyskapande eller kreativt?

Det var bara du som kom på att göra det? Haha, skulle inte tro det, vet du. Det vimlar av människor som är mycket arga för allt möjligt, och fulla av kreativa idéer om vad man skulle ha lust att göra. Konsten, den Stora Konsten, är att göra ett vettigt urval vad gäller vilka impulser man ska omsätta i praktisk handling!

* * *

Konst. Om du är intresserad av konst kanske du också är intresserad av att dela tankar och erfarenheter kring konst? (Fast i så fall måste du ta en liten paus i monologen.) Jag är också konstnär, ser du. Kanske inte en Stooor Konstnär, som du, utan en liten liten konstnär, knappt större än en vanlig människa, men dock konstnär.
Är du kanske det allra minsta nyfiken på hur jag definierar konst? (Faktiskt så var det ju du som föreslog att vi skulle fråga varandra om det.) Om du vill, om du är nyfiken, om du har plats i ditt hjärta för mer än en, så kan jag berätta hur jag tänker.

Jag tänker att konst är Möte. I en bemärkelse är vi alla konstnärer, en del är bara mer än andra intresserade, begåvade eller engagerade i att skapa dessa Möten. Konst, det är när någon kan visa mig något av världen på ett sådant sätt att jag växer och berikas en smula. Jag kanske ser något nytt, eller något gammalt på ett nytt sätt, eller jag kanske plötsligt blir uppmärksam på skönheten i något alldeles banalt och välbekant. Konst sätter mig i kontakt med något, inom mig eller utanför, lockar fram ett leende, en ny tanke, en förundran, eller en önskan att ta en ny väg, att engagera mig. Konst förvandlar grå vardag till färger, toner, idéer, ande.

Visa mig din vackra själ. Visa mig vad som rör sig inom dig. Berätta, öppet, ärligt, uppriktigt. Se om vi kan känna igen oss i varandra, eller om vi kan visa varandra något alldeles nytt.
Du behöver inte slå sönder saker eller göra människor förbannade eller illa berörda för att vi ska se dig. Kom här och sätt dig, och dela med mig belägenheten att vara Människa.

Etiketter:, , , ,

Want to leave a note? Just fill in the form below.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2011-2024 Min blogg All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.2, from BuyNowShop.com.